Hepinize selamlar;
Bu siteyi neden yaptığım, ne amaçladığım, kim olduğum, neler yapmak istediğim vb. konularda soracaklarınız varsa, aşağıda bazı cevaplar bulabilirsiniz.
Benimle iletişime geçmek için cagataycebi@gmail.com adresini kullanabilirsiniz.
Bu site nedir? Ne amaçla yapıldı?
Russell Crowe'un Gladiator filminde, çok hoşuma giden bir cümle vardı: " Hayatta yaptıklarımız sonsuzlukla yankılanır..."
Ben bir yazılım mühendisiyim. Bizim mesleğimizin en üzücü yanı, ne kadar harika işler yapmış olsanız da, bundan kimsenin haberi olmamasıdır. Durum o kadar kötüdür ki, kendi ailenize bile ne yaptığınızı açıklayamazsınız. Ne kadar isteselerde çevrenizdeki çoğu yakınınız, sizi bir türlü anlayamaz. Bu durum her iki taraf için de oldukça tatsızdır.
2003 yılında Teknohaber'de C üzerine 2 adet yazı yazmıştım. Aradan geçen onca zamana rağmen, hâlâ yazdıklarımı okuyan birileri vardı. Yazılarımı okuyan kimileri neden devam etmediğimi sorarken; kimileri de bazı konularda benden destek bekliyordu. Bu süre zarfında, bir sürü insanla tanıştım ve birçoğuna yardım etme fırsatım oldu. Bu benim için önemli bir gelişmeydi. Çünkü hem derdimi anlatabildiğim birilerini bulmuştum; hem de birilerine yardımım dokunuyordu. Üstelik yazdığım yazıların, sanal sonsuzlukta yankılanır olması, güzel bir olaydı. Bunun devam etmesini istedim ve ani bir kararla, 22 Temmuz 2006 tarihinde, bu siteyi açtım.
İz bırakmak, yardımcı olmak veya belki de iş hayatından arta kalan, kısıtlı boş zamanımı öldürmek için şu an bu siteyle uğraşıyorum. Bu saydıklarımdan hangisi kulağınıza hoş geliyorsa, onu seçebilirsiniz. Ancak site içeriği olarak neler planladığımı merak ediyorsanız, özgür yazılımın ve karşılık beklenmeden sunulan bilginin bulunabileceği bir adres yapacağımı söyleyebilirim.
İsmim Çağatay. Lisans eğitimimde, İstatistik bölümüyle birlikte Bilgisayar Mühendisliği'ni bitirdim. 'Bilgisayar Mühendisi' sıfatını kullanmayı sevmiyorum. Çok geniş bir sahayı işaret ettiğinden, n'olup olmadığınızı anlatmak konusunda oldukça başarısız... Yazılım geliştirme alanında çalıştığım için, kendimi yazılım mühendisi olarak tanımlıyorum. Bana dair daha fazla söze gerek yok. Merak ettiğiniz başka şeyler varsa, e-mail ile sormaktan çekinmeyin.
Yararlandığın kaynaklar nelerdir?
Kodların yazımında bir kaynaktan yararlanmıyorum. Zaten yararlansam, ek olarak belirtirdim.
Ders anlatımlarında yazdıklarıma gelince, aldığım üniversite eğitiminin büyük etkisi vardır. Özellikle Yrd.Doç.Dr. Atilla Özmen'in programlama dersleri ve derslerinde tutmuş olduğum notlar, C yazılarımda kendisini hissettirmektedir. C ile ilgili programlama örneklerinin çoğu kendisine aittir. O yüzden teşekkür edecekseniz, benden önce kendisine teşekkür etmelisiniz. En azından bu beni daha memnun edecektir.
Proje kodlarını kullanabilir miyiz?
Elbette ki kullanabilirsiniz. Bilgi kimsenin tekelinde değildir ve asla olmamalıdır. Benim kodlarım, sizlere -ufacıkta olsa- bir fayda sağlayacaksa bundan çok memnun olurum. Bu sitede bulunan bütün kodlar GPL lisanslıdır. Yani dilediğiniz gibi alıp kullanabilirsiniz. Yalnız GPL lisansına uygun olarak, aldığınız kaynağı göstermeniz gerekmektedir. Ve ayrıca kendi oluşturduğunuz programı da GPL lisansıyla sunmanız şarttır. Yazdığımız kodlar özgür olmalıdır, tıpkı bilginin özgür olması gerektiği gibi...
Ancak önemli bir konuyu vurgulamak isterim. Lütfen yazmış olduğum kodları alıp; kendiniz yazmış gibi okulunuza veya çalıştığınız kuruma götürmeyin. Şans eseri bunu deneyen bir arkadaşı yakalamıştım. Bitirme ödevinde, eskiden hazırlamış olduğum İstatistik programını sunacak kadar ahlaksız bir hareket yapmış.
Herkes kodumu alıp, istediği gibi kullanabilir. Kendi adını da ekleyebilir. Hatta bununla kalmaz, programa kendi ismini vermekte dâhi özgürdür. Ama adımın tamamen silinerek yaptığım şeyin, başkalarınca sahiplenilmesi bana yapılan bir haksızlıktır. Bu haksızlık üzerine yapabileceğim en hafif şeyi yaptım ve arkadaşı okuluna şikayet ettim. Sonuçta şark kurnazlığının bedelini, bir dönem fazla okuyarak ödedi.
Soru sormak istersek ne yapmamız lâzım?
Mail adresime ( cagataycebi@gmail.com ), aklınıza gelen her konuda posta gönderebilirsiniz. Bir projeyle ilgili bir sıkıntınız varsa; projelerim veya yazılarımla ilgili söyleyecekleriniz bulunuyorsa; ya da sadece 'merhaba' demek isterseniz, size her zaman vakit ayırabilirim. Ancak bazı şeyleri belirtmem gerekiyor:
- Sorunuz olduğunda ICQ ya da MSN üzerinden değil, e-mail ile sormanız daha hayırlı olur. Çünkü sohbet programları üzerinden sorulan sorular efektif olmuyor. Bazen cevabı bilmiyorum ve araştırmam için vakit gerekiyor. Bazen de soruyu soran kişi, kafasındakileri toplamadan direkt lafa giriyor ve yardımcı olmam zorlaşıyor. Üstelik hiçbir tanışıklığımız olmamasına rağmen, konuşma tarzı kabul edilemez, laubali, saygısız, ukâlâ insanlar da cabası... Bu nedenle e-mail harici gelen soruları kabul etmeme kararı aldım.
- Bu site bir mecburiyet nedeniyle yapılmadı. İnsanlara çeşitli konularda yardımım olsun diye hazırladım. Yardım edebileceğim konuları fazla zorlamamalısınız. Ben programlama ekseninde yardımcı olmaya çalışıyorum. Oyunlarınızı crack'leyecek; Windows şifrelerini verecek ya da site hack'leyecek birini arıyorsanız, o ben değilim. Böyle istekleriniz varsa, yanlış yerdesiniz...
- Ödevleriniz konusunda yardımcı olabilirim. Fakat önce sizin gayret sarfetmeniz gerekir. Hiçbir araştırma yapmadan, hiç uğraşmadan bana sormanızın kimseye yararı olmaz. Hatta size büyük zararı olur; konuyu öğrenemezsiniz. Bir çözüme ulaşmak için çok çabalamak gerekebilir. Ama faydası büyüktür, kendinizi geliştirirsiniz. Bütün gayretlerinize rağmen, baktınız olmuyor; o zaman bir noktaya kadar yardımcı olmaya çalışırım.
- Lütfen para teklif edip, ödevlerinizi yapıp yapamayacağımı sormayın. Hayatta en nefret ettiğim şeylerden biri; insanların para vererek, her şeyi yaptırabileceğini sanmasıdır. ( Bu çok başıma geldiği ve artık bunaldığım için beni anlayacağınızı umarım. )
Evet katkıda bulunabilirsiniz. Her türlü yardım teklifinize açığım. Ayrıca göndereceğiniz her türlü içeriği de koyabilirim. Zengin bir içerik herkesin yararına olacaktır. Bunun dışında yardıma ihtiyaç duyduğum bir başka konu var.
Web sayfası farkettiğiniz gibi vasat sayılabilecek bir yapıya sahip. Üstelik Firefox dışında bir tarayıcı kullandığınızda, uyumsuzluk problemleri çıkabiliyor. Bunların olması çok normal. Çünkü Web tasarımcısı değilim. Şayet aranızda, web sayfalarından anlarım diyen birileri varsa ve özgür yazılıma, bilgi paylaşımına benim kadar kafayı takmışsa, onunla beraber çalışmayı çok isterim. Belki de siteye dokunabilecek en büyük yardım, benim beceriksizliğimi unutturacak bir web tasarımcısını kandırmak olacaktır :)
Kendi adına bir site açmak biraz megalomanca değil mi?
Haklısınız, biraz megalomanlık söz konusu. Ancak yapabilecek fazla bir şeyim yoktu. Önce ozguryazilim.com adresini almak istedim. Harika bir isimdi ve ne yazık ki alınmıştı. ( Üstelik Microsoft ürünleri satan bir firma tarafından! ) Sonra acikkaynak ve acikyazilim gibi adresleri denedim. Elbette ki bunlarda alınmıştı. Arkadaşlarımdan bir tanesi huryazilim.com adresini almamı önerdi. Adres müsaitti ama kulağa ideolojik bir mesaj gibi geliyordu. Böyle olmasını da ben istemedim.
Mensubu olduğum Çebi sülalesi, Türkiye'nin en büyük ailelerinden biridir. Aynı ad-soyad ile birkaç düzine kişiyi bulabilirsiniz. Fakat Çağatay Çebi fazla yaygın bir isim değil. Ve bildiğim kadarıyla bu ad-soyada sahip 3 veya 4 kişi bulunuyor. Bunlardan birisi, Google'dan öğrendiğime göre, veteriner hekim bir büyüğümüz; diğeri, bir üniversite öğrencisi kardeşimiz; öbürü de sanırım liseye gidiyor. Geriye ben kalıyorum. Bu kadar geniş bir sülalede, bu kadar nadir bir isme sahip olunca, ben de değerlendireyim istedim ve cagataycebi.com adresinde karar kıldım. İleride daha zekice bir site adı bulursam, elbette ki adresi değiştirebilirim. Burası sadece kişisel bir web sayfası olarak kalabilir.
Kısacası daha güzel bir adres öneriniz varsa, bunu duymaktan ve izin verirseniz kullanmaktan mutlu olurum.
Hangi içerik yönetim sistemini (Content Management System) kullanıyorsun?
Herhangi bir içerik yönetim sistemi kullanmıyorum; yeterince esnek değiller. Sitede bulunan bütün sayfalar, görsel bir araç olmadan, düz HTML koduyla yazıldı. Editör olarak Ubuntu üzerine kurduğum, Bluefish isimli bir programla çalışıyorum. Biraz CSS ve çok az JavaScript ile mucizeler yaratmak mümkün...
Sayfalar düzgün görünmüyor, hatalar var. Ne yapabilirim?
Daha önce söylediğim gibi, web tasarımı alakasız olduğum bir konu. Deneyim eksikliğinden veya kullandığım yöntemlerden kaynaklanan bazı sorunlar olmuş olabilir. Ancak sorunun, sizden de kaynaklanıyor olabileceğini unutmayın.
Yaptığım her sayfa, ciddi testlerden geçtikten sonra sizlere sunuluyor. Firefox, Internet Explorer, Konqueror ve Opera olmak üzere dört farklı web tarayıcısıyla bütün içeriği kontrol ediyorum. Bir sorun olmaması için, defalarca her şey gözden geçiriliyor; bağlantılar, yazılar, resimler inceleniyor. Buna rağmen, gözden kaçan ufak hatalar olabilir.
Sayfaları görüntülerken problem yaşıyorsanız, şunları deneyin:
0. Ekran çözünürlüğünüzü, 1024x768 veya üzeri olarak ayarlayın. Sayfa tasarımı, 1024x768 çözünürlükte hazırlandığı için, sayfaları olması gerektiği gibi göremeyebilirsiniz.
1. Web tarayıcınızın, JavaScript ve CSS desteği olduğundan emin olun. Eski web tarayıcıları, bu teknolojileri desteklemeyebilir.
2. Web tarayıcınızın, JavaScript'e izin verip vermediğini kontrol edin. İşin içinde JavaScript olunca, Internet Explorer paranoyaklaşıp, sitede bulunan JavaScript kodunu çalıştırmamak için elinden geleni yapar. Başka siteler için bir güvence veremem ama benim sayfalarımı gönül rahatlığı ile gezebilirsiniz. :)
3. Belki başka bir web tarayıcı denemenin vakti gelmiştir. Aşağıdaki Web tarayıcılarından birini kullanın. (Benim favorim elbette ki Firefox!)
4. Bütün bunları yaptıysanız ve hiçbir şey değişmediyse bana bir mail atın. Durumu beraber çözelim.