Merhaba,
Bu yazıyı okuduğunuza göre Solaris nedir sorusunun cevabını biliyorsunuz. Eğer bilmiyorsanız önce Solaris mercek altında isimli makaleyi okuyunuz.
Solaris’le ilgili kaynakları inceledikçe kafanızın daha da karıştığını hissederseniz, Sun firması "WS–245-S10" eğitiminde 8 bölümden oluşan "Misconceptions and Reality" (Solaris ile ilgili yanlış bilinenler ve gerçekler) klâvuzu hazırlamıştır. Bu eğitimleri alabilmeniz için öncelikle kendinize bir ücretiz bir SUN hesabı yaratın, ardından http://www.sun.com/training/catalog/courses/WS-245.xml adresinden SUN hesabınızla WS-245 eğitimine kaydolun. Eğer bu sizin ilk eğitiminizse ayrıca size yeni bir öğrenci hesabı açılacak. Ben bunlarla uğraşamam diyorsanız aşağıda "Misconceptions and Reality" sunumunun kısa bir özetini hazırladım.
Açık kaynak kodlu bir sistem tercih edecekseniz bu kararı sistemi ne amaçla kullanacağınıza karar verdikten sonra seçiminizi yapmanızı öneririm. Günlük işler için Linux (örn: Mandriva, Ubuntu) kullanmak daha uygun olacaktır.
Kurulumunu yapacağımız Solaris sürümü, Solaris Express Developer Edition (SXDE) olacak. Bu versiyonu seçmemizin sebebi üzerinde birçok geliştirme yazılımı ile gelmesi. Solaris Express Developer Edition kurarak aşağıdaki yazılımları da sisteme kurmuş oluyoruz:
Bu aşamada umarım hızlı ve kotasız bir internet bağlantısına sahipsinizdir. Yapmamız gereken indirmeler şunlar: (Siz bu rehberi okuduğunuzda download adresleri değişmiş olabilir.)
vmware-Workstation–6: VMware sitesinden yaklaşık 300 mb'lık 30 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Solaris için değil ama siz sanallaştırma yazılımı olarak virtual box, yada xen’i deneyebilirsiniz. Ben bu rehberde vmware kullanacağım.
Solaris Express Developer Edition: http://developers.sun.com/sxde/download.jsp adresinden indirebilirsiniz. Sayfayı açınca 3 adet seçenek göreceksiniz, her üç seçenek içinde kayıt işlemi gerekiyor.
Vmware workstation 6'yı indirip doğru olarak kurduğunuzu ve 4.2 deki adresten Free x86 download linkine basıp Solaris DVD iso dosyasını indirdiğinizi (ve md5 kontrolünü yaptığınızı) varsayarak kuruluma başlayabiliriz.
1. "New Virtual Machine"i tıklayın
2. Gelen selemlama ekranında ileriye basın.
3. Bir sonraki ekranda Virtual machine configuaration olarak "Typical" seçin.
4. Kurmak istediğiniz sistemin Solaris 10 olduğunu belirtin ve ileriye basın.
5. Sanal sistemin adını, konumunu seçin ve ileriye basın
6. Guest makine ile host makine arasındaki network bağlantısını ayarlayın
7. Solaris için ayırdığınız disk miktarını 8 gb olarak belirleyip son düğmesine basın. 8 GB'lık diskin oluşturulması süre alacaktır.
8. Solaris sanal makinamız hazır şimdi indirdiğimiz Solaris DVD ISO dosyasını boş bir DVD'ye yazıp, bilgisayarımızın sürücüsüne yerleştirip sanal makinemizi başlatabiliriz. Diğer bir yol olarak ISO dosyasını doğrudan kullanabiliriz. Bu şekilde Solaris daha hızlı kurulacaktır. Bunun için aşagıdaki şekli inceleyebilirsiniz:
1. Sanal makinemiz hazır 2. Sanal makinemizin donanımları listeleniyor. Üzerlerine tıklayarak değişiklik yapabiliriz. Donanım eklemek için VM menüsünden settings-add yada ctrl+d - add işlemini yapabiliriz 3. CD-ROM özelliklerinden fiziksel sürücü yerine seçtiğimiz iso imajını disk olarak kullan diyoruz. 4. Tamam
Sanal makineyi başlattığınızda sistem Solaris diskini tanıyıp kuruluma başlayacaktır. İlk seçeneği seçerek devam edin.
Sisteminizin hızına göre kurulumu GUI yada Text tabanlı yapabilirisiniz. Metin tabanlı kurulum için Solaris 10 Metin Tabanlı Kurulum yazısını inceleyebilirsiniz.
Klavyenizi türkçe olarak (F yada Q) seçin ve F2 ile devam edin.
Artık bizi kurulum dilinin ne olduğunu soran daha güzel bir ekran karşılıyacaktır. Bu ekrandan İngilizce'yi seçiyoruz.
Solaris ilk defa kurduğumuz için bu bir upgrade değil ve Install'ı seçerek ilerliyoruz.
Diskin tamamını Solaris için ayırarak devam ediyoruz.
Bölgesel ayarları yapıyoruz.
Dil ayarlarını yapıyoruz. İngilizce ve Türkçeyi seçin. Sadece Türkçe kullanmak isterseniz ilerde yabancı kaynaklardan faydalanırken ya da destek isterken şuraya tıkla şunu yap gibi yönlendirmeler İngilizce olacagından sıkıntı yaşayabilirsiniz.
root, bütün Unix sistemler için yönetici kullanıcıdır. Solaris root kullanıcının ne yaptığını bildiğini düşünür ve komutlarını sorgulamaz. Çoğu durumda root olarak çalışmak tehlikelidir. Bu nedenle sıradaki ekranda root için parola ve bir de normal kullanıcı tanımlamanızı istemektedir. Parolanızı bu aşamada bir yere not alın ve unutmayın. Eğer bu aşamadan sonra yükleme sonlanırsa baştan başlayın sadece root için parola belirleyin. root dışında kullanıcı yaratmayın. Solaris içinden kullanıcı yaratabiliriz.
Şimdi kendinize bir kahve alın ve kurulumun sonlanmasını bekleyin. Bu işlem çok uzun sürerse bilgisayarınızın kitlendiğini düşünmeyin. Kurulum tamamlanınca Solaris hazırlanacak ve başlayacak bu aşamada sizden masaüstü yöneticisi seçmeniz istenecek. Benim tavsiyem Gnome kullanmanız yönünde, CDE pek bir şeye benzemiyor.
KDE ne olacak diyenler için iyi haber KDE Solaris'e kuruluyor. KDE 3.4.3 için yakında bir rehber hazırlayacağım. KDE 4 ise benim Mandriva 2008 Linux dağıtımım da bile sorun çıkardı. Solaris'e dönerksek, Solaris'in KDE masaüstüyle nasıl olduğunu aşağıda görebilirsiniz:
Yazının hazırlanmasında kullanılan sistem, Toshiba Satallite A100–847'tür. Intel T7200, 2GB Ram özelliklerine sahiptir. Bu sistem üzerine vmware-Workstation–6.0.3–80004 kurularak, oluşturulan sanal makine üzerine Solaris'in kurulumu gerçekleştirilmiştir.